De ce este recomandat sa depozitam cerealele in silozuri?

depozitam cerealele in silozuri

Cuvantul “siloz” duce pe toata lumea cu gandul la cele turnuri cilindrice prezente in aproape toate fermele. Si pe buna dreptate, silozurile sunt folosite pentru a pastra cerealele cat mai mult timp, fara sa se strice. Insa silozurile nu sunt limitate doar la depozitarea cerealelor, astfel fiind folosite in mai multe industrii. Se poate depozita rumegus, ciment, carbune, resturi metalice si nisip.

Cand vine vorba de agricultura, silozurile sunt alegerea principala de depozitare a cerealelor. Acestea au o sumedenie de avantaje care le fac potrivite pentru orice fermier. Depre o parte dintre aceste avantaje o sa discutam si in urmatoarele randuri.

Agricultorii trebuie sa gaseasca cele mai bune solutii de dezvoltare a businessului lor. Fie ca ne referim la procesul de recoltare sau la depozitarea cerealelor, aceste etape trebuie sa fie extrem de bine gestionate de catre fermier. Calitatea cerealelor este cea care dicteaza pretul acestora, iar fiecare antreprenor isi doreste sa puna la vanzare produse cat mai calitative.

Care e cel mai bun tip de siloz?

  • Silozul turn. Este unul din cele mai comune tipuri de silozuri. Acestea au un diametru de la 3 pana la 27 de metri si o inaltime cuprinsa intre 10 si 90 de metri. Acestea pot fi facute din metal, beton sau lemn. Pentru acest tip de siloz, descarcarea cerealelor se face cu ajutorul unui snec.

Acest tip de siloz poate fi sigilat sau nu. In cazul unui siloz sigilat, e nevoie de un sistem de fumigatie. Fumigatia este unul din cele mai bune metode de a controla si alunga insectele. Spre exemplu, poti fumiga silozul cu tablete cu fosfina care vor tine gargaritele la distanta.

Dezavantajul acestui tip de siloz este ca trebuie fumigat de fiecare data cand se adauga cereale. De asemenea, e recomandat sa fie verificat anual.

Un sfat important este sa-ti vopsesti silozul in alb. Albul este culoarea care absoarbe cea mai putina energie de la razele soarelui, astfel fiind avand temperatura cea mai mica. In general, un siloz alb poate fi cu 4 grade celsius mai racoros decat un siloz de beton sau metal.

  • Silozul de tip sac. Comparativ cu cel turn silozul de tip sac e asezat orizontal. Se folosesc tuburi grele din plastic. Au diametre intre 2,5 si 3,5 metri, iar lungimea lor variaza in functie de cantitatea de cereale care trebuie depozitata. De asemenea, protejeaza cerealele de razele UV. Principalul avantaj este ca sunt accesibile, deci noi fermieri nu trebuie sa investeasca sume uriase la inceput.
  • Silozul de tip buncar. Cu pereti din ciment si prelata din plastic gros, acest tip de siloz este unul dintre cele mai simple de mentinut. Se formeaza un sistem sigilat care permite o mai buna pastrare a cerealelor. Acestea sunt incarcate de obicei de catre tractoare sau alte utilaje specifice. Acestea pot fi facute de catre fermieri, fiind o alegere des intalnita in randul fermierilor la inceput.

Avantajele depozitarii cerealelor intr-un siloz

Silozurile au o capacitate ridicate de depozitare, intre 200 si 800 de tone. Astfel, poti depozita o cantitate mare de cereale. Ideea este ca cerealele sa fie frecvent descarcate, fie din partea de jos sau de sus. Astfel, cerealele raman proaspete.

Silozurile ocupa mult mai putin spatiu fata de celelalte metode de depozitare. In cazul silozurilor turn, spatiul ocupat e nesemnificativ in comparatie cu cantitatea de depozitare.

De asemenea, avand cerealele intr-un singur loc, controlul asupra acestora e mai mare. Poti controla mult mai bine temperatura, umiditatea si gradul de aerisire. Astfel eviti infestatiile cu insecte si cresterea mucegaiului si a ciupercilor. In plus, aerisirea intr-un astfel de siloz este destul de simpla.

Daca productivitatea si eficienta sunt importante pentru tine, atunci silozurile au un avantaj major. Comparativ cu celelalte metode de depozitare a cerealelor, silozurile necesita mai putine costuri. Initial, pretul platit pentru un singur siloz va fi ridicat. Dar, in timp, reparatiile si munca de mentenanta necesare iti vor economisi bani.

Un siloz are o durata de viata de cateva decenii. Poate dura chiar si 25 de ani pana ca un siloz sa aiba nevoie de reparatii. Astfel, sunt unele dintre cele mai alese metode de depozitare de catre fermieri!

Cu stresul depozitarii recoltei, alegerea unei metode de depozitare poate fi dificila. Ei bine, nu trebuie sa fie! Cand alegi un siloz pentru cereale, foloseste-te de informatiile din acest articol. Astfel, vei alege cel mai potrivit siloz pentru recolta ta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *