Exista uneori o confuzie in ceea ce priveste instrumentele de masura a fibrei optice care ar trebui utilizate. Cand ar trebui sa folosim un OTDR? Iata cateva repere utile pentru a raspunde la aceasta intrebare.
Ce sunt OTDR-urile?
OTDR-ul reprezinta un instrument foarte util pentru a masura punctele de pierdere pe sistemele instalate, pentru a gasi defectele si pentru a masura pierderile punctelor cum ar fi cele din despicare. Cu toate acestea, pentru a face acest lucru cu exacticate este destul de complicat si necesita timp, deoarece o masuratoare trebuie facuta la ambele capete ale sistemului si apoi la punctele de medie.
Daca nu se face acest lucru, pierderile se pot intensifica si se pot inregistra probleme la alte puncte de legatura in cablurile de fibra optica. Se pot „repara” defecte care nu exista de fapt si se poate pierde timp fara a identifica cu adevarat sursa defectiunilor. Aceasta problema specifica poate aparea la masurarea racordurilor de imbinare, unde pierderea e mica. OTDR-urile pot fi utilizate pentru a face masuratori ale pierderilor, deci precizia nu este atat de mare.
Cine ar trebui sa foloseasca un OTDR?
OTDR-urile sunt cu precadere utilizate in timpul acceptarii instalatiei de fibra optica si in timpul intretinerii cablurilor din instalatia exterioara. In aceste cazuri, OTDR-urile se folosesc pentru a identifica punctele de pierdere, lungimea diferitelor cabluri si pentru a masura pierderea efectiva.
Limitari ale OTDR-urilor
- Interpretarea graficelor necesita experienta si calificare din partea tehnicienilor. Acestia trebuie sa se bazeze pe programul de automatizare a tabelelor de date si exista riscul sa nu interpreteze corect graficele OTDR. Doar utilizatorii foarte calificati pot configura parametri pentru aceasta automatizare.
- Verificarea de acceptare este relativ usoara, deoarece procedurile standard si de masurare automata pot fi utilizate in mod general.
- Din cauza cerintelor de calificare, multe firme au un numar mic de operatori cu experienta care pot folosi corect un OTDR.
- Capacitate limitata de a separa pierderile de puncte multiple, are pot fi prea apropiate. Acest lucru se intampla frecvent in practica si se datoreaza efectului de „zona moarta”. Desi unele OTDR-uri pot identifica un eveniment cu zona moarta pe o distanta de aproape 5m, acest lucru se poate face de fapt in anumite conditii.
- Precizia de masurare a distantei este de doar aproximativ 1-2%.
Motivele sunt fundamentale si sunt datorate variatiilor in fabricarea de cablu de fibra optica si a indicelui de refractie. Deci, o masurare de 1 km, nu inseamna de obicei 1 km de cablu fibra optica si nici lungimea exacta a traseului. Totusi se pot folosi anumite dispozitive pentru imbunatatirea aprecierii distantei.
Great blog post…Thanks for sharing such a valuable info.
OTDR